canon-r5-r6-oververhit

Canon R5 en R6 oververhitting – een nieuw hoofdstuk

camera's, Canon Leave a comment
canon r5 oververhitting

Canon R5 met opzet kreupel gemaakt?

Uit onderzoek van een van de leden van de Amerikaanse blogsite EOSHD.com bleek deze week toch wel iets opmerkelijks. 
Men is in ieder geval nog lang niet uitgepraat over de Canon R5 en R6…

Canon en haar "Cripple Hammer"

Als je gek bent van camera’s, dan zal het je niet zijn ontgaan: Canon heeft onlangs een machtig apparaat op de markt gebracht. Een compacte hybride-camera die zowel RAW als 8K(!) video opnames maakt. Bizar.

De pre-orders gingen dan ook als warme broodjes over de virtuele toonbank. Deze camera zou dé belofte worden van Canon. Maar, Canon zou Canon niet zijn als ze de veelbesproken “Cripple Hammer” (hallo Camera Conspiracies) niet tevoorschijn zouden halen. En jawel, ditmaal van ongekende grote.

Het Canon R5/R6 barbecue-debakel 🔥

Al snel na – of eigenlijk tijdens – de release van de Canon R5 en R6, kwamen er hier en daar meldingen van oververhitting. Zelfs Youtuber en Canon protegé Peter McKinnon gaf in zijn betaalde promo aan dat hij zo nu en dan last had van een oververhitte camera. Wat dat precies inhield wisten we niet, maar inmiddels weten we dat het niet lang meer zou duren voordat we daar meer informatie over gingen krijgen.

canon cripple hammer

Inmiddels is de geest namelijk uit de fles. Wat blijkt: je kunt met beide camera’s niet meer dan 10 minuten aaneen in 8K filmen voordat de camera in een barbecue barbapapa’t. Daarnaast blijkt ook dat wanneer je zelfs simpelweg foto’s maakt, het aantal minuten dat je in 8K kunt filmen afneemt. Zo gaven Youtubers Tony & Chelsea aan dat ze na een uur op en af foto’s schieten, niet meer in de 8K filmmodus konden filmen.

Er zijn door verschillende experts experimenten uitgevoerd – met veelal vergelijkbare resultaten. Wil je exact weten hoeveel minuten je op welke resolutie kunt schieten – en hoelang het duurt voordat de camera is afgekoeld? Google helpt je verder!

Uit onderzoek blijkt...

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat er een ontwerpfout wordt gemaakt. In dit geval een opmerkelijke, maar het kan – theoretisch gezien – gebeuren.

Echter krijgen steeds meer filmmakers en fotografen argwaan. Zeker nadat Andrew Reid van EOSHD zijn R5 uit elkaar schroefde om te zien wat er dan exact aan het ontwerp scheelde. Wat blijkt: behalve op het LCD-scherm is nergens koelpasta of een heatsink aangebracht. Daarnaast hebben ze de geheugenbankjes deels over de CPU (genereren beide de meeste warmte) gelegd, zodat koeling nagenoeg onmogelijk is. Sterker nog, dit is de meest onlogische lay-out die je je als ontwerper kunt bedenken. 

Nóg opmerkelijker werd het toen Andrew de koeling wél had aangepast, zodat de temperatuur rondom de CPU continu onder de 47 graden celsius bleef (CPU’s kunnen temperaturen tot +/- 95 graden aan). Deze geoptimaliseerde koeling had echter 0 effect op de tijd waarmee je in hoge resoluties kunt schieten. De conclusie was dan ook: oververhitting had op een doodeenvoudige manier voorkomen kunnen worden. Daarnaast lijkt tevens de firmware bepalend te zijn voor de mogelijke duur waarmee je in een hogere resoluties dan standje aardappel kunt filmen.

Tot slot

Om het verhaal compleet te maken is deze week bekend geworden dat Canon met een instap Cinema camera komt met een R-vatting (vermoedelijk Canon R200 – en daarmee tegenhanger van de Canon C200). Hij moet ongeveer €4.500,- gaan kosten, waardoor hij in dezelfde prijscategorie schommelt als de R5. Opmerkelijk.

 

Wat denk jij? Heeft Canon de R5 & R6 met opzet gebreken gegeven met de komst van de R200 in gedachte, of is het simpelweg een ontwerpfout en moet de product designer een weekje op water en brood?

Account van CRWLST.nl. Voor vragen en/of opmerkingen: mail naar info@crwlst.nl. We reageren doorgaan binnen één werkdag op jouw vraag, verzoek of suggestie.

0 comments

Leave A Reply

Wie is online

Op dit moment zijn er geen leden online